Du ansvarar för ditt vatten

07 april 2020
linda_edgarsson

Det finns kostnader som du gärna lägger på dina barn, kostnader som bara är och ingår i din vardagsekonomi. Hit hör bland annat kläder, mat, barnomsorg och eventuella aktiviteter. Visst är det klokt att tänka på att köpa bra råvaror att laga maten med och bara det bästa är gott nog åt ditt växande barn. Många köper ekologiskt och tänker på att minska på kemikalier i sitt hem, både vad gäller det man stoppar i sig eller andas in i sin miljö. Det finns en sak till som du som framförallt är småbarnsförälder kan tänka på i ditt barns välbefinnande och det är vattnet ni dricker. Det många kanske inte tänker på är att om du har egen brunn så är det du som ansvarar för att vattnet i brunnen är bra. Så mycket som var femte brunn har otjänligt vatten i Sverige och Livsmedelsverket rekommenderar dig att testa ditt vatten minst var tredje år. Detta är framförallt en uppmaning till dem som har små barn i hushållet eftersom att barn är extra känsliga för vissa ämnen som kan finnas i vattnet. Att ta ett vattenprov och kontrollera hur vattnet mår är därför viktigt.

Det är inte svårt att göra ett vattenprov för dig som har egen brunn. Många aktörer erbjuder både provtagning och eventuell åtgärd. Om du exempelvis bor i Skaraborg finns EMP Miljöteknik AB som är kända för att erbjuda effektiv och snabb service om du behöver kontrollera ditt vatten och skaffa ett vattenfilter.

Om det skulle visa sig att just du har otjänligt vatten i din brunn så behöver du inte få panik. Det är relativt enkelt att åtgärda med hjälp av exempelvis ett avhärdningsfilter, UV Desinfektion eller järnfilter, beroende på vad ditt vattenprov visar.

Gör ett vattenprov idag och få reda på hur vattnet som ni dricker varje dag ser ut.

Fler nyheter