VVS projektering är omfattande

21 juli 2020
william_eriksson

Det är roligt att planera ett eget husbygge. Att njuta av att se sitt eget hus färdigt efter alla konstens regler kan vara en morot för det hårda arbete som krävs för att komma dithän. Inte minst ekonomiskt är det ett viktigt åtagande att räkna på kostnader för material och energi i din VVS projektering. Dessutom har du lagens krav och byggregler att ta hänsyn till. Det är därför man ska välja sin VVS-konsult med stor omsorg, så att projekteringen blir lyckad och att man får effektiv och kunnig hjälp.

 

Välj energismarta lösningar

VVS står traditionellt för begreppen värme, ventilation och sanitet. Inom alla dessa områden är det viktigt att välja klimatsmarta alternativ. Nya material och inventarier är oftast mycket energisnåla när man köper dem. Tvättmaskiner har speciella program för att dra så lite ström som vanligt, och en sådan sak som ett duschmunstycke kan vara försett med en lufttillförsel som gör att det inte går åt så mycket varmvatten. För värmeanläggningar och ventilation gäller förstås motsvarande energisnåla varianter i din VVS-projektering, så att du sparar både på miljön och på dina pengar.

 

 

Att bygga om är en konst

Kanske ännu svårare är en VVS projektering om man övertar ett hus och ska bygga om det. Man måste kanske riva ut sådant som inte är ändamålsenligt. Kanske byggnormerna har ändrats, och man behöver byta ut saker även om man tycker att de fungerar bra. Ett sådant exempel kan vara en golvbrunn i duschrummet. Sådant som byggdes för trettio år sedan är inte tillåtet att installera nu, och det bästa är ofta att se om helheten, så att man följer aktuella lagar, särskilt om man har ett utrymme som är gammalt och även bygger till ett nytt. Konsultföretaget hjälper dig med energideklarationer, beräkningar och materialval, så att du får de bästa alternativen i ditt hus.

Fler nyheter