Bli jurist i Sölvesborg – det behövs

23 oktober 2020
william_eriksson

Det uppstod en känslig fråga i Sölvesborgs kommun häromåret. Den regnbågsfärgade Pride-flaggan hade vajat utanför kommunhuset. Men inte mer. Det såg alltså kommunen i Sölvesborg till. Efterspelet blev dramatiskt och kommunen anklagades bland annat för att strypa yttrandefriheten. 

Just det där med yttrandefriheten är lite knepigt. Får man säga allting? Och vad har det med Pride-flaggan att göra? Här hade det behövts en jurist i Sölvesborg för att reda ut hur det egentligen är. 

Det är dock knappast bara yttrandefrihetsfrågor som jurister pysslar med till vardags. Grundlagarna är ju lagar som måste gå igenom två riksdagsval för att ändras. Det är sällan eller till och med snudd på aldrig som dessa behöver aktualiseras ur ett lagändringsperspektiv. 

Däremot får såklart jurister ofta vara med och tolka dem, precis som med alla andra lagar vi har. Man tror att lagen är någonting självklart men det är en missuppfattning. Lagar går att tolka på många olika sätt och ofta måste man gå tillbaka ända in i lagkommentarer och författningar för att ta reda på vad som egentligen menas och hur lagen ska appliceras. 

 

 

Fråga före snarare än efter

Låter det komplicerat? Det är det. Det är därför juristerna behöver studera fyra och ett halvt år på universitetsnivå innan de får lov att kalla sig för jurist. För att kalla sig advokat krävs det ännu mer. Men de fördjupar sig å andra sidan i lagen på ett sådant sätt som gemene man inte har möjlighet att göra.  

Därför blir juristerna väldigt användbara i komplicerade juridiska frågor, men även enklare sådana också. Just för att man själv kanske inte har kompetensen eller tiden att läsa sig in på vad lagen egentligen säger. Man kan spara mycket arbete, och till och med förebygga påföljder som böter och fängelsestraff, om man frågar en jurist före istället för efter. Här är ett tips: https://www.juristenjeppsson.se/ 

Fler nyheter