Få rätt till ersättning med invaliditetsintyg

23 juni 2022
patrick_pettersson

editorial

Ibland tar livet oväntade vändningar till det sämre. Det kan handla om en olycka eller sjukdom som tar hårt på din hälsa och begränsar dig att leva det liv du tidigare sett som en självklarhet. Nedsättning av psykiska och fysiska kroppsfunktioner kan således sätta  käppar i hjulet för din förmåga att kunna utföra ditt arbete. Det kan kännas oerhört tufft att behöva hantera kroppsliga skador, samtidigt som man oroar sig för att inte kunna arbeta och därmed begränsas ekonomiskt. Det är då viktigt att du är medveten om att det finns hjälp och ersättning att få.

Ifall du drabbats utav bestående fysiska och/eller psykiska skador som begränsar dig att utföra arbetsuppgifter och fritidsintressen, kan du ansöka om ett invaliditetsintyg. Du kan därefter få ersättning utefter hur stor invaliditetsgraden anses att vara. För att få ersättning måste du först och främst se till att din sjukförsäkring täcker rådande personskador. Detta är något som även en frisk person bör undersöka och ha koll på.

 

invaliditet

 

Hur man får ett invaliditetsintyg

För att få ett invaliditetsintyg måste man ha bestående men och besvär. Därmed måste det gå minst ett år från dess att skadan uppstått för att se hur skadan läker. Skadan måste ha uppstått plötsligt och vara direkt kopplad till olyckan. Några exempel på ersättningsberättigade skador är: nedsatt syn eller hörsel, nedsatt kognitiv förmåga, svårighet och smärta vid rörelse, amputationsskador, med mera. 

Efter att ha drabbats av en livsomvälvande skada är ersättning bara en liten tröst men nödvändig för att vardagen ska gå runt. Se till att du får den ersättningen du är berättigad genom att beskriva och lägga fram samtliga skador och besvär. Det är ytterst viktigt att all information finns med då ersättningen baseras på din bedömda invaliditetsgrad. Läs mer om invaliditetsintyg via länken: https://www.invaliditetsintyg.se/ och påbörja processen redan idag.

Fler nyheter