Många fördelar med papptak

14 februari 2022
lily_hansen

editorial

Papptak har länge haft lite oförtjänt dåligt rykte och inte ansetts hålla särskilt bra. Men så är det faktiskt inte alls, då dagens papptak har en livslängd på minst trettio år. Men det förutsätter förstås att man låter en takläggare underhålla och reparera taket när det behövs. Ett papptak kan exempelvis behöva tvättas om det skulle börja växa mossa på det. 

Takpapp är mycket billigare än många andra takmaterial och går snabbt att lägga, vilket betyder att även arbetskostnaden är låg och att det inte är särskilt dyrt att anlita en takläggare. Det fina med papptak är att det passar lika bra på äldre fastigheter som på nya och mer moderna hus. Takpapp är också ett av få takmaterial som fungerar att lägga på platta tak. Den låga vikten gör också att man inte behöver bekymra sig för om takstolarna ska klara tyngden, något som annars kan vara ett problem på lite äldre fastigheter. 

 

täkläggere

 

Anlita en takläggare som är specialiserad på papptak

Även om takpapp är följsamt och går lätt att lägga är det viktigt att det läggs på rätt sätt, annars kommer inte taket att hålla tätt. För att avrinningen ska fungera måste en del papptak läggas vertikalt medan andra ska läggas horisontellt. Det är också viktigt med underarbetet och att takytan är jämn, hel och ren. Har taket också genomföringar med skorsten, takfönster eller ventilationsrör krävs det precision och extra noggrannhet för att få korrekta och täta skarvar, något som bara en erfaren takläggare klarar. 

Vill man lägga ett papptak på sin villa eller fastighet ska man ta hjälp av en takläggare som har takpapp som sitt expertområde. Då får man ett papptak som är anpassat för nordiskt klimat och med lång livslängd. Här är ett exempel på en takläggare som är specialiserad på att lägga, laga och underhålla papptak: https://www.svenskapapptak.se/papptak/.

Fler nyheter