Skogen – en resurs ur flera vinklar

03 april 2020
mikael_barani

Den känns oändlig – skogen. I varje fall om man befinner sig utanför bebyggt område och bara börjar traska rakt ut bland träden. För många av oss är detta den mest tillgängliga form äventyr som finns, att vandra i skog och mark. Här finns tid för att glömma bort allt annat och möjlighet till att hitta tillbaka till något som vi kanske trodde att vi hade tappat bort.
Här finns lugnet.

På många sätt känns det som att återvända till en plats som vi en gång i tiden lämnade. Vilket också är sant ur ett historiskt perspektiv. Skogen var utgångspunkten för många av våra förfäder och då handlar det inte om särskilt långt bak i tiden. Kanske har du vandrat förbi en plats med en kolarstuga. Härinne bodde den, eller de, som hade hand om de kolmilor som fanns här och var i landet.

Eller så har du kanske snubblat över en sten och upptäckt att det ligger flera bredvid den utlagda i ett mönster. Kanske är det en ruinen av en husgrund som du har hittat. Historiens avtryck finns överallt runtomkring oss, tydliga för den som vet vad den ska leta efter.

Fram tills nyligen har kanske många av oss sett skogen som en resurs för produktion. En plats för trädfällning och nyodling. På senare tid har vi dock också upptäckt att skogen är en resurs för hälsa. Att vandra i grönskan ger oss energi och blir som en ventil där vi kan släppa tankar på krav och prestation. 
Här finns som sagt ett lugn som vi kan svepa in oss i. Genom att bli en del av detta så hjälper vi oss själva att läka och hitta kraft och styrka som vi tar med oss till vår vardagliga liv.
Bäst är förstås om skogen också blir en del av vårt vardagliga liv. En promenad om dagen gör stor skillnad för den inre balansen.

Fler nyheter