Skillnad på jurist och advokat

21 oktober 2019
admin

En advokat är alltid i grunden en jurist. För att bli jurist måste man ha avlagt någon form av juristexamen, men alla jurister blir inte advokater. För att bli just advokat måste de då först och främst utbilda sig till jurist, sedan måste de skaffa sig arbetslivserfarenhet och till sist måste de arbeta på en fristående advokat- eller juristfirma. Det senare betyder att en jurist som är anställd av ett annat företag, för att vara deras bolagsjurist, inte därtill kan vara deras advokat. Det bör tilläggas att detta är regler som gäller i Sverige. I andra länder finns det ofta andra definitioner för vad jurister och advokater är, och vad de kan och får göra.

 

 

Sveriges advokatsamfund

 

En annan sak som måste uppfyllas för att få kalla sig advokat i Sverige, är att vara ledamot i Sveriges advokatsamfund. För att bli beviljad inträde i advokatsamfundet måste man också efter några års arbete ha erlagt advokatexamen, inträdet är det samfundet själva som beviljar. Advokatexamen är ingen billig historia. Det kostar ungefär 50 000 kronor! Men alla advokater måste alltså vara med i samfundet och följa deras vägledande regler om god advokatsed. Gör de inte det kan de helt sonika bli utslängda. 

 

Områden för advokater

När de väl kan titulera sig som advokater kan de arbeta inom väldigt många olika områden. De kan i princip jobba inom alla områden som finns inom lag och rätt. De kan till exempel jobba som försvarsadvokat. Då är de försvarare i brottmål och biträder den som står åtalad. De kan också jobba med familjerätt vilket ofta kan behövas vid skilsmässa och vårdnadstvister. Andra områden är civilrätt, affärsjuridik samt konkurs- och obeståndsrätt. En del advokater fokuserar på vissa av dessa områden medan andra jobbar med flera av dem. En firma som jobbar med alla ovan nämnda områden hittas exempelvis här: http://www.dinadvokat.com/.

Fler nyheter