Förebygg skador med hjälp av skyddsjakt

20 april 2020
william_eriksson

Vad innebär egentligen skyddsjakt? Jo, precis som namnet antyder handlar det om jakt som bedrivs för att skydda något, vilket kan vara tamdjur eller ägodelar. Det kan till exempel handla om hundar eller renar som ofredas av björn eller varg. I första hand ska man i dessa situationer försöka skrämma bort rovdjuren, men om detta inte är tillräckligt får ägaren avlägsna djuret genom avlivning. Det kan såklart ta emot, och i dessa fall kan man vända sig till skyddsjägare som tar hand om problemet åt en.

 

Skadedjur kan komma i olika former

När man tänker på skadedjur går tankarna kanske i första hand till insekter och råttor som ovälkomna gäster i hem och fastigheter. Men även duvor kan räknas som skadedjur, till exempel i de fall de bygger bo i nära anslutning till hemmet och bidrar till loppor och fågelkvalster som faktiskt kan sprida sig till människor. Det är värt att ha detta i åtanke när man ser att det plötsligt har dykt upp ett fågelbo på balkongbordet eller taket. Nog kan det se mysigt ut på håll, men genom att låta det stå kvar riskerar man angrepp som kan bli ett gissel att bli av med. Då gäller det att agera förebyggande, och snabbt försöka få duvan att flytta på sig.

 

 

Ett sätt att minimera lidandet

Skyddsjakt i Gislaved kan även bedrivas för djurets bästa. Det kan handla om skadade eller sjuka djur som lider. Upptäcker man något sådant ska man snabbt kontakta en skyddsjägare som man hjälpa till. Har man själv jakträtt behöver man inte anlita någon, men i vissa fall kanske man ändå vill delegera problemet till någon utomstående. Det är inte alltid lätt att avliva djur, men ibland är det trots allt nödvändigt. Om man är osäker på vad som gäller kan man kontakta Naturvårdsverket, länsstyrelsen eller en skyddsjägare.

Fler nyheter