En värmekälla med stil
Vi är många som drömmer om att ha en kakelugn hemma. Som värmekälla är kakelugnen genialisk men den är även en vacker inredningsdetalj som kan förgylla ett rum. Gamla kakelugnars dekor, färger och signaturer berättar om vilken slags tidsepok kakelugnen är från. Det finns både runda, rektangulära och kolonnformade kakelugnar. Har man en kakelugn ska man vara rädd om den och vårda den. Ibland flyttar man in i ett hus där kakelugnarna inte längre fungerar. Då kan man låta en kakelmakare renovera dem och låta sotaren återställa skorsten och rökkanaler.
Begagnad eller nytillverkad
Det finns gamla antika kakelugnar i gotland men även nytillverkade i gammal design att köpa. Inte sällan tillverkas dessa kakelugnar av skickliga kakelugnsmakare där yrket har funnits i släkten sedan flera generationer tillbaka. Man kan även hitta gamla kakelugnar på olika försäljningssajter på nätet eller på auktionshus. Köper man en begagnad nedmonterad kakelugn ska man först försäkra sig om att alla delar finns kvar. Fattas någon del kan man såklart låta en kakelmakare tillverka en ny men man ska vara medveten om den extra kostnad som uppstår och kanske pruta ner priset om det är högt satt.
Det tar två veckor att montera upp en kakelugn
Köper man en begagnad kakelugn är det bra om alla bitar är märkta. En kakelugn är nämligen lite som ett pussel och varje bit har sin specifika plats. Visst kan man sätta upp en kakelugn ändå men bitarna kan hamna på annan plats och då blir det faktiskt inte lika bra. Man måste även tänka på var man placerar sin kakelugn. En kakelugn ska monteras där det finns järnbalkar så att den står säkert. Det tar ca två veckor att montera upp en kakelugn men sedan måste bruket torka och härdas ordentligt innan man kan elda i den. Detta brukar ta tre månader.