Det krävs för ett giltigt invaliditetsintyg
Tyvärr händer ibland oförutsedda olyckor eller händelser som gör att ditt liv förändras. En karriär som du hade i åtanke kanske kan gå upp i rök över ett kort ögonblick. Fråga bara Oskar Rönningberg, den före detta lovande mittbacken i allsvenska Helsingborgs IF.
Han hade inget annat val än att lägga ned sin karriär endast 22 år gammal efter två allvarliga knäskador. Beslutet tvingades fram efter att läkaren varnat honom för att han löpte stor risk att bli så kallad idrottsinvalid om han fortsatte med professionell idrott.
Permanent skada
Invalid, eller rättare sagt medicinskt invalid, kan du bli om du råkar ut för en fysisk eller psykisk skada som gör att du inte längre kan arbeta utifrån dina normala förutsättningar. Kanske inte alls. Innebär det att du ska gå utan inkomst eftersom du inte kan jobba? Såklart inte.
Det svenska skyddsnätet och välfärden är bättre än så. Självklart ska du få invaliditetsersättning. Däremot är den svenska byråkratin väldigt trubbig, och det krävs att du har ett legitimt invaliditetsintyg att visa upp för ditt försäkringsbolag.
Legitimt intyg
Det är dessvärre inte bara så att försäkringsbolagen kommer att ta ditt ord för vad du har varit med om. Det krävs att någon slags läkare intygar att skadan har ägt rum och att den är så bestående som du påstår. Det är ändå mycket pengar det handlar om. Det finns många busungar där ute som skulle fejka en skada om det innebar att de slapp arbeta.
Därför ställs också krav på intyget i sig. Det finns regler för vad som ska framgå och vem som ska underteckna det. Du kan alltså inte på egen hand skriva en lapp om vad du har varit med om. Men det finns de som kan hjälpa dig. Ta en titt på vad ortopederna exempelvis kan erbjuda: https://www.ortopederna.com/.