Att byta syll i Skåne – så säkerställer du husets stabilitet

07 augusti 2024
Maja Bergman Lindberg

editorial

Att byta syll är en av de viktigaste underhållsarbeten som kan behöva göras på en fastighet. Syllen är grunden till din bostads väggar och utgör en avgörande komponent för hela konstruktionens stabilitet. I det fuktiga och varierande klimatet i Skåne kan syllen utsättas för tuffa påfrestningar, vilket gör att syllbyte kan bli aktuellt för att förebygga skador och bibehålla husets värde. Denna artikel ger dig en genomgång av vad du bör tänka på när du står inför ett syllbyte, och hur du går tillväga för att säkerställa ett hållbart och kvalitativt utfört arbete.

Varför är syllbytet så viktigt?

Syllen fungerar som en länk mellan husets grund och övriga stomkonstruktion. Om syllen skadas av fukt, röta eller skadedjur sänks hela konstruktionens bärighet och i värsta fall kan detta leda till att väggar börjar luta, sprickbildningar uppstår eller att fukt tränger upp i konstruktionen och orsakar ytterligare skador. I Skåne där temperaturväxlingar och fukt är en del av klimatet, är det särskilt viktigt att ha en intakt syll för att avvärja dessa problem.

Identifiera behovet av ett syllbyte

Det första steget är att fastställa om det verkligen är dags att byta syll i Skåne. Tecken på att en syll bör bytas ut kan vara:

  1. Synlig röta eller mögel
  2. Mjukhet i träet när man trycker på det
  3. Det går att enkelt sticka in ett föremål i träet
  4. Synliga skador från skadedjur
  5. Ovanliga ljud, som knakande, under golven när man går

Om du upptäcker något av dessa tecken bör du konsultera med en expert inom byggskador för att göra en noggrann bedömning. Ibland kan det räcka med att bara byta ut en del av syllen, medan andra gånger behöver hela syllen bytas ut.

Byta syll i Skåne

Så går du tillväga för att byta syll i Skåne

Planering och utförande

Ett syllbyte är en komplicerad process som kräver noggrann planering och kunskap. Man bör inte ge sig på att utföra detta arbete på egen hand om man inte har erfarenhet av byggkonstruktioner. Processen innefattar bland annat:

  • Att stötta upp husets konstruktion för att undvika sättningar och skador under arbetets gång
  • Att systematiskt ta bort den skadade syllen och ersätta den med nytt virke
  • Att säkerställa att det nya virket är ordentligt tryckimpregnerat för att motstå röta och fukt
  • Att arbeta metodiskt för att undvika onödiga skador på annat byggnadsmaterial

Det är också viktigt att tänka på vad som ligger i anslutning till syllen. Ibland kan det vara nödvändigt med ytterligare åtgärder såsom dränering eller isolering för att säkerställa en långvarig lösning.

Juridiska aspekter och bygglov

Innan ett syllbyte påbörjas är det centralt att undersöka om det finns behov av bygglov för åtgärden. I de flesta fall krävs det inte bygglov för reparationer och underhåll, men ett syllbyte kan betraktas som en mer omfattande åtgärd som påverkar byggnadens bärighet. Därför kan det bli aktuellt att söka bygglov eller åtminstone göra en anmälan till kommunen. Ta kontakt med din lokala byggnadsnämnd för att få information specifik för ditt område i Skåne.

Anlita en professionell aktör

Med tanke på komplexiteten och vikten av ett korrekt utfört syllbyte, är det rekommenderat att anlita en professionell och pålitlig aktör med erfarenhet av byggskador och renoveringar. I Skåne finns det många företag som erbjuder denna typ av tjänster, men det är viktigt att välja en leverantör som är specialiserad på byggskadeteknik och som har goda referenser.

Fler nyheter