Bokbinderi – en konst lätt att ta för given

20 april 2020
patrick_pettersson

Vad gör egentligen en bokbindare? Många av oss får kanske en vag bild av en gammaldags hantverkare framför oss när vi hör ordet. Det är varken konstigt eller felaktigt. Bokbinderi är i sanning en gammal konst som går långt tillbaka i tiden. Fram till mitten av 1800-talet var bokbinderi helt och hållet ett hantverksyrke, och det är det fortfarande på ett sätt, men idag använder man till skillnad från då även maskiner för att binda böcker. Ja, faktum är att de allra flesta böcker idag binds just maskinellt. Det är inte särskilt konstigt med tanke på de stora upplagor som böcker ofta trycks i idag.

 

Fördelen med handbundna böcker

Trots att de allra flesta böcker binds med hjälp av maskiner idag, lever bokbindarkonsten kvar. Dels är det en helt annan känsla att få en bok varsamt bunden för hand – en i allra högsta grad tidskrävande syssla som innefattar många moment. Men konstruktionen är också mer hållbar vad gäller handbundna böcker i jämförelse med de som tillverkas genom industriell produktion. Momenten i handbunden bokbindning är fler, och består vanligtvis av falsning, sortering och hopläggning, försättspapper, häftning, skärning, inhängning, överklädning och ornering. Det är med andra ord inte svårt att förstå varför detta sätt att binda böcker på tar betydligt längre tid än den maskinella varianten.

 

 

En bokbindare gör flera olika saker

En bokbindare binder inte endast böcker från grunden, utan lagar också befintliga böcker. Utöver klassiska böcker arbetar man även med pocket, broschyrer, tidskrifter, häften och andra trycksaker. Man kan tro att bokbinderi är ett yrke som är på utdöende i vår tid, men ingenting tyder på att det faktiskt är så. Kanske är vi tvärtom på väg in i en tid när vi istället börjar uppskatta den här ädla konsten och tänker kvalitet före kvantitet när det kommer till våra böcker.

 

Fler nyheter